Primele alegeri libere de dupa 1937
20 mai 1990 - România organizează, după cinci luni de la Revoluția din 1989, primele alegeri libere şi democratice de după Al II-lea Război Mondial. Participarea la vot a fost de aproximativ 86%.
Înainte de 1989, alegerile din România erau "de formă", chiar dacă existau campanii electorale, iar procesul de votare era prezentat ca fiind democratic și se desfășura asemănător cu cel din prezent.
Nicolae Ceaușescu, liderul Republicii Socialiste România, avea mandat de patru ani și nu era ales direct, prin votul românilor, ci de către Marea Adunare Naţională.
Alegerile la care votau oamenii obișnuiți erau alegerile legislative. Existau, la fel ca şi astăzi, campanii electorale, iar cei propuşi să facă parte din Marea Adunare Naţională mergeau prin fabrici și instituţii ca purtători ai mesajelor partidului.
Întotdeauna alegerile se încheiau cu scorul de 99,9%. Unii dintre români mergeau la vot fie din teamă şi obligaţie, fie din datoria pe care o simţeau faţă sistem, dar foarte mulți profitau de prilejul de a socializa. În multe comune și orașe mici se organizau mici festivități și se ieșea la o bere după votare.
Unii votanți, mai curajoși, își manifestau indignarea anti-sistem, scriind mesaje pe buletinele de vot. “Jos Ceaușescu”, “vrem pâine” sau “ vrem căldură în apartamente”, erau unele dintre revendicări rămase fără răspuns, fiind șterse de observatorii secțiilor de votare la numărarea voturilor.
foto credit: Agerpres