Română (RO)

Frunze de dud și viermi de mătase

Frunze de dud și viermi de mătase

Frunze de dud și viermi de mătase
  • Publicat în: 14 mai 2022

Inspirați de succesul Chinei, comuniștii au introdus o nouă contribuție “voluntară” organizațiilor de pionieri: creșterea viermilor de mătase. Participarea la construcția noii societăți comuniste nu se termina niciodată și aproape că nu era școală de la sat care să nu aibă și viermi de mătase.

În timpul primăverii viermii de mătase erau aduși și predați către familii sau școli și grădinițe. Timp de 8 săptămâni ei trebuiau hrăniți constant cu frunze de aguzi (duzi), pe care le devorau rapid. Recoltarea frunzelor proaspete era o preocupare amuzantă pentru copii, care de abia așteptau să se urce în pomi, iar ronțăitul lor zgomotos a rămas o amintire vie pentru mulți dintre noi.

Când viermii ajungeau la maturitate, câteva săptămâni mai târziu, și se opreau din hrănit, se înfășurau în fire de mătase și deveneau coconi (sau gogoși). Predate către autorități, aceste gogoși erau mai apoi fierte și toarse pentru a se face țesături exportate în toată Europa.

Pe acest website folosim cookies pentru ca tu să te bucuri de o experiență completă și îmbunătățită. Dacă vrei să afli mai multe despre cookies, dă click aici.