Română (RO)

Steaua Bucureşti cucerește Cupa Campionilor Europeni

Steaua Bucureşti cucerește Cupa Campionilor Europeni

Steaua Bucureşti cucerește Cupa Campionilor Europeni

7 mai 1986 era o zi dedicată pregătirii aniversării a 65 de ani de existenţă a Partidului Comunist Român, înfiinţat pe 8 mai 1921.

Dar această dată a rămas în amintirea românilor ca o zi fenomen. Pe 7 mai 1986, echipa de fotbal Steaua Bucureşti cucerește Cupa Campionilor Europeni (CCE), pe stadionul ''Ramon Sanchez Pizjuan'' din Sevilla (Spania). Cu scorul de 2-0, învinge în finală pe celebra FC Barcelona.

Ca o premieră absolută, meciul este transmis la televiziunea din România. Steaua devine prima echipă din România care joacă o finală europeană și câştigă un trofeu european la nivel de cluburi şi unica echipă dintr-o ţară comunistă care obține cel mai important trofeu continental.

Totuși, cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc, la nivel de club, nu este sărbătorită pe deplin în presa din România, unde cele mai importante titluri sunt dedicate Partidului Comunist Român și mărețelor sale realizări în cei 65 de ani de existență.

Victoria Stelei este menționată în articole mici sau în spațiile unde a mai rămas loc liber. Chiar și "Sportul", unicul cotidian sportiv românesc de la acea vreme, deşi a scos peste 300.000 de exemplare în acea zi, menționează doar în partea de jos a primei pagini victoria Stelei în ediția de pe 9 mai, cu trimitere la paginile a patra și ultima, unde se găseau comentariile corespondenților.

Cu toate acestea, remarcabilul eveniment este sărbătorit de întreaga țară. Fotbalul era unul dintre puține momente de respiro, când oamenii obișnuiți scăpau de propaganda comunistă, iar în noaptea de 7 spre 8 mai, poporul a ieșit pe străzi să se bucure de victorie. Fericirea a fost atât de mare, încât aproximativ 30.000 de oameni au și plecat spre aeroportul Otopeni să îi întâmpine pe campioni.

Cele patru penalty-uri aparate de Helmuth Duckadam stârnesc și acum poveștile înflăcărate, când o țară întreagă a stat cu sufletul la gură în față televizoarelor.


Pe acest website folosim cookies pentru ca tu să te bucuri de o experiență completă și îmbunătățită. Dacă vrei să afli mai multe despre cookies, dă click aici.